Usecase FI & S

FI&S opereert in de voedselverwerking sector. Zij ontwikkelen, produceren en verkopen op maat gemaakte blends om meer waarde toe te voegen aan voedselproducten. Door functionaliteit te bieden aan foodprocessors is FI&S in staat de producten van haar klanten waardevoller te maken op het gebied van economie, klantbeleving, kwantiteit, productkwaliteit, proceskwaliteit, consistentie, (voedsel)veiligheid, betrouwbaarheid en uitstraling.

Challenge

FI&S wilde meer inzicht krijgen in hun bedrijfsdata en bedrijfsbeslissingen gaan maken op basis van data. Zoals bij de meeste middenbedrijven, werden de dataverwerking en data-analyses uitgevoerd in Excel. Er werd gebruik gemaakt van meerdere Excel bestanden in plaats van één overzichtelijk dashboard. Dit resulteerde in veel repetitief werk en langzamere bedrijfsvoering doordat de data niet live in te zien was en op basis van de data niet direct beslissingen genomen konden worden. De database van het ERP systeem, genaamd CSB, bevatte meer dan 3500 tabellen met ongeveer 200 kolommen per tabel. Er was weinig documentatie publiekelijk beschikbaar over het ERP-systeem en de kolomnamen hadden Duitse afkortingen.

Het doel was om in deze overvloed van data alleen de bruikbare data te selecteren en om te zetten in een datawarehouse, zodat het gebruikt kan worden voor data analytics.

Proces

Het ERP-systeem CSB draait op een¬†SQL¬†Server database, waarin alle data wordt¬†geregistreerd: van klantbestelling en magazijnvoorraad tot productiegegevens en levertijden. Door bijvoorbeeld in SQL in de CSB database te zoeken naar bedragen die overeenkwamen met de pakbonnen en facturen, konden de¬†juiste tabellen¬†worden gecre√ęerd in het¬†datawarehouse.

Na het detecteren van de juiste data in het CSB systeem, hebben wij FI&S geadviseerd om PowerBI te gaan gebruiken voor de data visualisatie. Hierna hebben wij de koppeling tussen PowerBi en het CSB systeem gemaakt en het datawarehouse verder uitgebouwd in PowerBi, waar we vervolgens de visuals hebben geconstrueerd.

Oplossing

In onze samenwerking is het duidelijk geworden dat een data warehouse nodig was voor een goed fundament van de data-structuur en dat PowerBI visuals een goede oplossing zijn om de KPI’s van FI&S te visualiseren.

De CEO van FI&S, Noud van Stekelenburg, gaf aan dat een data-gedreven organisatie worden een meerjarig proces is dat in verschillende fase op te knippen is: preprocess de data, ontwerp een data warehouse, visualiseer de data in dashboards en pas de beschrijvende en voorspellende analyses toe.

Wij kijken er naar uit om deze stappen de komende jaren verder uit te bouwen in samenwerking met het steeds innoverende FI&S.