Usecase True Asset Fund

True Asset Fund II is een fonds dat actief is in de branche beleggingsinstellingen in financiële activa. Het fonds investeert met name in cryptovaluta's en ondersteunt particulieren bij het realiseren van hun beleggingswensen.

Challenge

Een beleggingsinstelling moet voldoen aan de juiste Europese wet- en regelgeving. Met ingang van 1 januari 2018 vereist de Europese Unie dat beleggingsfondsen die 'verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten' (PRIIP's) aanbieden, een essentieel-informatiedocument (EID) aan hun retailklanten kunnen voorleggen. Het EID is een juridisch document dat bedoeld is om investeerders te informeren over hun potentiële investering en hen in staat te stellen verschillende investeringsmogelijkheden gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

Proces

Het EID moet een samenvattende risico-indicator (SRI), prestatiescenario's en een kostenanalyse bevatten. Deze drie analyses zijn gebaseerd op een aantal ingewikkelde wiskundige formules. Het Datacation team heeft achtergronden in de wiskunde en econometrie en is daarom gespecialiseerd in het uitvoeren van deze berekeningen. Via de API's van Binance zijn de minuutkoersen van 300 crypto valuta's binnengehaald en deze data is vervolgens in Python geanalyseerd.

Oplossing

Het Datacation team heeft een rapport opgeleverd ter grootte van drie A4'tjes waarin een samenvattende risico-indicator, vier prestatiesscenario's en een kostenanalyse zijn gepresenteerd. Het EID is goedgekeurd door het AFM. Op deze manier worden investeerders vooraf goed geïnformeerd indien ze willen gaan investeren in True Asset Fund II.